Kolik Bebek Ne Anlama Gelir?
Kolik bebek ortada herhangi bir sebep yokken sağlıklı bir bebeğin haftada 3 veya daha fazla gün, günde 3 veya daha fazla saat aralıksız ağlama nöbetine girmesidir. Ortada bir sebep yokken ağlamaya başlayan bebeklerin huysuz davranışları da ağlama nöbetleriyle birlikte başlar. Ebeveynler bu ağlamayı ve huysuz davranışları durdurmak için yaptıkları tüm girişimler karşılıksız kaldığında bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Bu durum genel olarak yeni doğan bebeklerde görünür ve bebek 6 haftalıkken zirve noktaya ulaşır. Birçok ebeveyn bu dönemlerde uzmanlara danışmaktadır. 3-4 aylık süreyi geçirdikten sonra ise bu durum önemli ölçüde azalmaktadır.
Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?
Kolik bebek ağlamaları standart yardım ağlamalarından farklı olarak çığlık şeklinde olur. Ağladığı esnada kaşları çok sıkı şekilde çatar ve ellerini yumruk yaparlar. Ağlama nöbeti uzun sürdüğü için yüz bölgesinde kızarıklıklar ve yüzün renk değiştirmesi de oldukça görülen durumlardır. En çok görülen belirtiler şunlardır;
- Ellerin yumruk yapılması
- Karında sıkılaşma
- Huysuz davranışlar
- Ağlama esnasında bacakların göbeğe doğru kıvrılması
- Ağlamanın 3 saatten daha uzun süre devam etmesi
- Yüksek sesli karın guruldaması.
Bunların 3 veya daha fazlası görüldüğü durumda bir uzmana danışılması en uygun yöntemdir.
Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Kolik bebek durumunun net bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu dönemsel olarak bebeğin strese de bağlı olan ağlama nöbetleridir. Ancak yine de kolik durumdaki bebeği sakinleştirmenin yolları mevcuttur. Bu yollar şu şekildedir;
- Anne sütü ile besleme
- Gaz çıkarma
- Emzik
- Odanın ışığını kapatmak ve görüş açısındaki uyarıcı maddeleri kaldırmak
- Sıcak banyo yaptırmak
- Bebeği seveceği ortamlarda gezdirmek
- Sakinleştirici kolik bebek müzikleri
Kolik bebek durumu net bir hastalık olarak görünmemekte daha çok dönemsel bir dönem olarak görünmektedir. Bu sebeple ebeveynlere çocuğun hoşuna gidecek etkinlikler önerilmektedir. Anne sütü bunların en başında gelir, anne sütü ile beslendikten sonra masajlar ile gazını çıkardığınızda oldukça etkili bir çözüm olacaktır. Eğer ağlama nöbeti devam ediyorsa bebeğinizi arabası ile farklı ferah ortamlarda gezdirmeye çalışın. Aksi durumda bir örtü yardımı ile iki taraftan tutarak bebeğinizi sallayın. Görüş açısında uyarıcı materyallerin azalması ve sallama sayesinde sakinleşecek ve ağlamasını durduracaktır.