Birinci Trimester Ne Demek? Hangi Haftaları Kapsar?

Birinci Trimester Ne Demek? Hangi Haftaları Kapsar?
REKLAM ALANI

Gebelik belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından, yapılacak olan tetkikler ile gebelik tanısının konması, annelerin birinci trimester dönemine girdiklerini ifade etmektedir. 1. Trimester dönemi, en özet hali ile gebeliğin ilk 3 aylık dönemine verilen isimdir. Bu dönem toplamda 13 hafta sürmektedir ve içerisinde 1 – 4 haftalık olunduğunda gebeliğin birinci ayı, 5 – 8 haftalık olunduğunda gebeliğin ikinci ayı ve 9 – 13 haftalık olunduğunda da gebeliğin üçüncü ayı yaşanmaktadır.

Birinci Trimester Döneminde Neler Olur?

Birinci trimester dönemi içerisinde, anneler aslında birkaç hafta boyunca hala hamile sayılmamaktadır. Çünkü embriyo dönemi genelde dördüncü haftada başlamaktadır. Bu döneme kadar geçen ilk haftaya hazırlık dönemi, ikinci haftaya fertilizasyon yani döllenme dönemi ve üçüncü haftaya da implantasyon yani yerleşme dönemi ismi verilmektedir. Gebeliğin teşhisi için yapılacak olan test, implantasyon dönemi içerisinde net bir sonuç verecektir.

Dördüncü haftada yaşanan embriyo döneminde ise, artık bebek gelişimi hızlanmaya başlamış ve bebeğiniz de yaklaşık olarak bir milimetre boyunca olacaktır. Bu süreçte aynı zamanda bebeğinizin beyni, kalbi, diğer organları ve de omuriliği oluşmaya başlamaktadır.

Birinci trimester döneminde hafta hafta yaşanabilecek diğer durumlar ise şu şekildedir.

Gebeliğin Beşinci Haftası

Birinci trimester döneminde yaşanan gelişmelerde beşinci haftaya baktığımızda, bebeğinizin boyunun birkaç mm olduğunu söyleyebiliriz. Yani bebeğiniz bir tükenmez kalemin ucu kadar büyüklüğe sahip. Beşinci hafta içerisinde bebeğinizin artık kalp ve kan dolaşım sistemi oluşmaya başlıyor. Kalp atışları da oluşuyor. Bu hissedilen bir şey olmasa da ultrason ile doktor gözetiminde yapılacak muayenelerde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Beşinci hafta içerisinde meydana gelen gelişmeler ile birlikte, bebeğinizin göreve başlayan ilk sistemi de dolaşım sistemi oluyor.

Gebeliğin Altıncı Haftası

Gebeliğin altıncı haftasına gelindiğinde, bebeğinizdeki büyümenin oldukça hızlandığını söyleyebiliriz. Gelişimini sürdüren bebeğinizin sırtında yer alan nöral tüp artık kapanıyor ve kalbi de düzenli ritimlerle atmaya devam ediyor. Yüzünün şekli ilk olarak altıncı haftada oluşmaya başlar ve ağız ile iç kulağını oluşturan yollar da açılmaya başlıyor. Bu haftada özellikle sindirim ve solunum sistemi gelişmeye başlıyor. Ayrıca, bebeğinizin orta kısmında bulunan dokulardaki bağ dokusu, kaslar ve kaburgalar da oluşmaya başlayacak. Ultrason görüntüsünde de görülebilecek olan ve yan kısımlarda bulunan küçük çıkıntılardan, bebeğinizin kol ve bacakları gelişmeye başlayacak.

Gebeliğin Yedinci Haftası

Yedinci haftaya gelindiğinde bebeğinizin boyu artık 8 milimetreye kadar ulaşmış olacaktır. Bu da bebeğinizin kurşun kalem silgisinden biraz daha büyük ve asprin gibi bir ilaçtan da daha hafif olduğu anlamına gelmektedir. Bebeğiniz ile plasenta arasındaki göbek kordonu, artık çok daha belirtin görünmektedir. Bebeğinizin beyin oluşumları başladı ve kafatası şeffaf bir şekilde izlenmeye devam ediyor. Bebeğinizin yan kısımlarında oluşan çıkıntılarda kol ve bacakları biraz daha büyümeye başlıyor. Bu haftada özellikle yüz görünümü daha belirginleşir ve kulak, burun delikleri ve ağız kısmı ayırt edilebilir şekilde görülecektir.

Gebeliğin Sekizinci Haftası

Bebeğiniz sekizinci hafta itibariyle artık daha ayırt edilebilir hale geliyor. Bu haftada el ve ayak parmakları oluşmaya başlarken, dirsek ve bilekleri de görünür hale geliyor. Göz kapakları oluşmaya başlarken üst dudak, kulaklar ve burun da daha belirgin hale geliyor. Boyu 1 ile 1,5 cm civarlarında olan bebeğinizin kalbi de oldukça gelişmiş bir duruma geliyor. Dakikada ortalama 150 defa atmaya başlıyor. Bu atış da yetişkin bir bireyin nerdeyse iki katına denk gelen bir atıştır.

Gebeliğin Dokuzuncu Haftası

Bebeğiniz artık 2,5 cm civarında ve 3,5 gram ağırlığına da ulaşmış durumda. Ultrason görüntülerinde de farkedileceği gibi, kuyruk sokumunda yer alan uzantı artık azalmaya başladı ve görüntü olarak da daha insana benzer bir duruma geldi. Dokuzuncu hafta itibari ile bebeğinizin kıl kökleri de oluşmaya başlayacaktır. Organlardan da pankreas ve safra kesesi artık yerini almaya başlıyor. Bununla birlikte testik ve yumurtalıkları da gelişimini sürdürüyor. Bebeğiniz birinci trimester döneminin dokuzuncu haftası itibariyle artık hareket etmeye başlayabilir ancak bu hareketler henüz fark edebileceğiniz düzeyde olmayacaktır.

Gebeliğin Onuncu Haftası

Birinci trimester döneminin onuncu haftasına gelindiğinde bebeğinizin organları daha belirgin hale gelecektir. Emriyonik kuyruk olarak nitelendirilen uzantı tamamen kaybolmuş olacak. El ve ayak parmakları tamamen ayrılmış durumda ve ultrasondan da ayırt edilebilecek durumdadır. Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkekse, testisleri hormonal olarak üretim yapmaya başlayacak ve bebeğinizin testosteron seviyesi artacaktır.

Gebeliğin On Birinci Haftası

On birinci haftaya gelindiğinde, bebeğinizin dış genital organları artık belirgin hale gelecek ve bebeğinizin cinsiyetini de net bir şekilde görebileceksiniz. On birinci haftadan itibaren yirminci haftaya kadar, bebeğinizin ağırlığı 30 kat artarken boyu da 3 kat uzayacaktır. Bu gelişim için plasentadaki damarların yeteri kadar büyümesi ve sayısının da artması ile beslenme artacak, bu da bebeğinizin gelişimini hızlandıracaktır.

Gebeliğin On İkinci Haftası

Gebeliğinizin 12. Haftası itibariyle artık bebeğiniz fetus olarak isimlendirilmektedir. 7 ile 8 cm civarında bir boya ulaşan bebeğinizin ağırlığı da 20 ile 25 gram civarlarında olacaktır. El ve ayak tırnakları oluşurken çene ve kulakları da son şeklini almaya başlayacaktır.

Birinci Trimesterda Yapılacaklar

Hem beden hem de psikolojik olarak büyük bir değişim yaşanan birinci trimester döneminde, düzenli olarak kontrollerinize gitmeniz oldukça önemlidir. Birçok açıdan değerlendirilecek olan gebelik sürecinizde, doktorunuz tarafından birçok yönlendirme bu dönemde yapılacaktır. En genel hali ile yapılacakları şu şekilde özetleyebiliriz:

  1. Bu dönemde, doktorunuz tarafından bir takım takviyeler önerilebilmektedir. Doktorunuzun vereceği folik asit ve vitaminleri düzenli olarak kullanmaya özen göstermelisiniz.
  2. Kilo kontrolünüzü sağlamalı ve doktorunuz tarafından önerilecek yürüyüş programı ya da egzersizleri yapmalısınız.
  3. Stresten uzak durmalı ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.
  4. Kontrollerinize düzenli olarak gitmeli, eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa, bunu doktorunuz ile paylaşmayı ihmal etmemelisiniz.

Gebelik süreciniz boyunca kendinizi rahat hissettiğiniz ve kolay iletişim kurabildiğiniz bir doktor seçimi bu süreçte bir diğer önemli konudur. Anne adaylarının hem hamilelik hem de doğum sürecinde stresten uzak kalabilmesi ve rahat bir gebelik geçirebilmesi için bu çok önemlidir.

Bu süreçte uzak durmanız gereken bir takım şeyler de bulunmaktadır. Bunların başında alkol ve tütün ürünlerinin tüketilmemesi gelmektedir. Ayrıca, bebeğinizin hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği bu dönemlerde kendinize çok dikkat etmeli, stresten kesinlikle uzak durmalı, ağır kaldırmamalı ve kendinizi yoracak, zorlayacak fiziksel aktivitelerden uzak durmalısınız.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.