Hamilelikte Babanın Rolü ve Sorumlulukları Nelerdir?

08.11.2024
39
Hamilelikte Babanın Rolü ve Sorumlulukları Nelerdir?
REKLAM ALANI

Doğanın kadınlara vermiş olduğu en büyük mucize ve armağan olan annelik, bir kadın için en büyük mutluluktur. Fakat, hayatı ve bebeği bir aile olarak paylaşacağız bu durumun bir diğer kahramanı olan babaların da unutulmaması gerekmektedir. En az anneler kadar stresli ve yorgun günleri yaşayacak olan babalar da hamileliği derinden hissetmektedirler. Bu yüzden hamilelikte babanın rolü ve farkında olmadan atlamış olduğu sorumluluklarının tekrar hatırlatılması gerekmektedir.

Günümüzde babalar da hamilelik sürecinde tüm durumları derinden hissetmektedir. Yapılan araştırmalara bakıldığı zaman, hamilelik döneminde babaların da hormonlarında belirli değişiklikler olduğu ispatlanmıştır. Bilgiye erişebilirliğin kolay olması ve eğitim seviyesinin artmasından dolayı daha bilinçli babaların ortaya çıktığı düşünülmektedir. Öyle ki belirli konularda babaların annelere göre daha titiz davrandığı, detayları araştırdığı ve sorumluluklarının arttığı da görülmektedir.

Hamilelikte Eş Desteği

Hamilelikte babanın rolü elbette anne adaylarıunın daha rahat ve kolay bir hamilelik geçirmesinde destekçi olmaktır. Bu süreçte sağlanacak olan eş desteği, anne adayları için hem ruhsal hem de fiziksel anlamda kendilerini daha iyi hissetmeleri ile sonuçlanmaktadır. Çünkü hamilelik ilerledikçe, annelerin eski güç ve hareket kabiliyetleri azalacaktır. Bundan dolayı ilk olarak evde farklı bir çocuğunuz varsa, bakımında daha fazla rol almaya çalışmalısınız.

Eğer anne adayları çalışıyorsa, hamilelikte babanın rolü biraz daha artacaktır. Çalışan anneler daha fazla desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu süreçte, ev ve ev dışındaki hayatta streslerini azaltacak şekilde davranışlarda bulunmalısınız. Unutulmamalıdır ki, bu süreçte ne kadar toleranslı olursanız hem sizin hem de anne adaylarının hayatı o kadar kolaylaşacaktır.

Baba Adaylarına Öneriler

Hamilelikte babanın rolü, yaşanan durumlara göre değişiklik gösterebilecektir. Yani, eşiniz ev işlerinde zorlanıyorsa bu alanda yardımcı olmalısınız. İkinci bir çocuğunuz varsa onun bakımında etkin rol almalısınız. Bunlar dışında bir konu yaşanıyorsa da, sadece çözüm odaklı hareket etmelisiniz. Ancak, en genel hali ile bu süreçte babaya düşen görevler şu şekildedir.

  • Baba adayı olarak sizlerin de en az anne adayları kadar stresli ve depresif dönemleriniz olabilir. Bu dönemlerde evinizden uzaklaşmamalı, sorunları ailecek çözmelisiniz. Zararlı alışkanlıklara yönelmemelisiniz.
  • Eşinizi gücendirmeden bebeğinizi ailecek hissetmeye çalışmalısınız. Eşinizin karnına elinizi koymalı, eşiniz ve çocuğunuz ile konuşabilmelisiniz.
  • Hastanede yapılacak olan doktor kontrollerine olabildiğince birlikte gitmelisiniz. Eşinizi kontrollere tek göndermemeye çalışmalısınız.
  • Hamilelikte değişen hormonlar ile birlikte anne adaylarının iştahlarında artış olabilecek ve kilo alma durumu yaşanacaktır. Bu süreçte onu incitecek sözlerden kaçınmalı ve dengeleyici rolde olmalısınız. Eğer anne kilosunu dengelemek adına bir diyete başladıysa, siz de bu diyete olabildiğince ayak uydurmalısınız.
  • Bebeğiniz için yapılacak alışverişlerde bulunmalısınız. Ayrıca, bebeğiniz için siz de beğendiğiniz şeyleri almaya çalışmalısınız.
  • Bebeğiniz ile ilgili araştırmalar yapmalı, bunu da anne adayı ile paylaşarak ilgili bir baba olduğunuzu, doğum sonrasında ve öncesinde eşinizin yalnız olmayacağını hissettirmelisiniz.

Baba adayları hamilelik ve sonrasında kendilerine ekstra sorumluluk yüklendiğini düşünse de, bu durum temelde böyle değildir. Çünkü, bebeği 9 ay boyunca büyüten, doğum sonrasında da daha büyük sorumluluğu alan annelerdir. Babalar ise bu süreçte artan sorumluluklarının yanında anneyi ve bebeği rahatlatmakla yükümlüdür.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.