Gebelikte Kilo Alımı ve Dikkat Edilecekler
Gebelik, anne adaylarının hayatları boyunca fiziksel ve duygusal anlamda belki de en fazla değişikliği bir arada yaşadıkları dönemden oluşmaktadır. Hormonal anlamda değişiklikler yaşanırken bir yandan da fiziki değişikliklerin ortaya çıkması, anne adaylarımızı ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Meydana gelen değişikliklerden birisi olan kilo alma durumu da, annelerin kontrol altına alması gereken önemli konulardan birisidir. Çünkü gebelikte kilo alımı sadece hamilelik sürecinizi değil, doğumdan sonraki sürecinizi de doğrudan etkileyecektir.
Gebelik sürecinde doğru ve kontrollü kilo alımı sadece anne sağlığı açısından değil, bebeğinizin gelişimi ve sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Ancak, kilo kontrolü konusunun kesinlikle yanlış anlaşılmaması gerekiyor. Çünkü gebelikte kilo alımı kaçınılmaz bir durumdur. Ayrıca, kilo alma durumu da son derece normaldir. Sadece alınan kiloların fazla olmaması ve sağlığınızı da tehlikeye atmaması gerekmektedir.
Gebelikte Kaç Kilo Almak Normal Kabul Edilir?
Gebelikte kilo alımı konusunda yıllardır süren araştırmalar bulunmaktadır. Bunların neticesinde, belirli bir kg söylemek yerine, kişilerin vücut kitle indekslerine bağlı olarak bir kilo alımından söz edilmesinin doğru olduğunu söylenmektedir. Buna göre;
- VKİ 18,5 – 24,9 – Normal Kilolu: 11 – 15 kg
- VKİ <18,5 – Zayıf: 12 – 18 kg
- VKİ 25 – 29,9 – Kilolu: 7 – 11 kg
- VKİ >30 – Obez: 5 – 9 kg
Vücut kitle indeksi göz önünde bulundurulduğunda, gebelikte kilo alımı yukarıdaki tabloya göre normal kabul edilmektedir. Ayrıca, kilo alımının hangi dönemlerde gerçekleştiği de gebelik süresi boyunca karşılaştıırlacaktır. Yani, hangi trimester döneminde ne kadar kilo aldığınız da bir o kadar önemlidir. Buna göre:
- Trimester Dönemi: 1 – 2 kg
- Trimester Dönemi: 0,4 – 0,5 kg/hafta
- Trimester Dönemi: 0,4 – 0,5 kg/hafta
Trimester dönemlerine göre alınması normal olarak kabul edilen kilo aralıkları bu şekildedir. Ancak, sürece doktorunuzun yapacağı yönlendirmenin daha etkili olacağının unutulmaması, doktorunuzun uygun gördüğü kilo aralığında kalmanızın da daha sağlıklı olacağını bilmelisiniz.
Gebelikte Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Olmalı?
Gebelikte kilo alımı kadar beslenme şeklinin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Yediklerinizin miktarını ayarlarken, içeriklerine de bu yüzden dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizi gebelik sürecinde dengeli ve sağlıklı bir şekilde besleyecek, kilo alımınızı kontrol edecek ve sağlıklı kilo almanızı sağlayacak noktalar şu şekildedir:
- Meyve ve Sebzeler: Günlük beslenmenizin olmazsa olmazları meyve ve sebzelerdir. Vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengin olan sebze ve meyvelerin, günlük öğünlerinizde yer alması gerekmektedir.
- Protein: Gebelik süresi boyunca yeteri kadar protein alımı hem kilo kontrolünüzü sağlayacak hem de bebeğinizin gelişimi açısından son derece kritik bir nokta olacaktır. Proteinin ise et, yumurta, balık, süt ürünleri ve baklagillerden alınması gerekmektedir.
- Tam Tahıllar: Kompleks karbonhidratlar ve lif açısından zengin olan tam tahılların, gebelik süresince öğünlerinizde bulunması gerekmektedir. İçeriğinden emin olduğunuz tam buğday ekmeği, yulaf ve kahverengi pirinç tercih edilmelidir.
- Sağlıklı Yağlar: Öğünlerinizde Omega 3 yağ asitleri içeren balıklar, ceviz ve keten tohumları gibi sağlıklı yağlar tüketmelisiniz.
Gebelikte kilo alımı konusunda sizlere destek olacak, dengeli ve sağlıklı beslenmenize yol açacak kritik bilgiler bu şekildedir.