NST Testi Nedir? Nasıl Yorumlanır?
NST testi (Non Stress Test) annenin hamilelik sürecinde hareket ve kasılmalara karşı kalp atışlarını test eden ve fetal kalp atışının hızını ölçen testtir. Hamilelik döneminde annenin hareketlerine ya da vücut kasılmalarına göre karnındaki bebeğin kalp hızının ölçümü yapılır ve tepkimeleri hesaplanır. Fetal kalp hızı olarak adlandırılan kalp atış hızı ölçümü annenin hareketi esnasında artar. Test sonuçlarına göre bebeğin anne karnındaki pozisyonu ya da olası rahatsızlık durumları ölçülür.
NST testi fetüs döneminde annenin 20 ila 30 dakikalık hareket izlenmeleri ile ölçülür. 32. Hafta sonrası yapılan bu testte anne 20 ila 30 dakika arasında sürekli hareket ettirilir ve bebeğin bu hareketlere karşı kalp atış hızındaki değişimler gözlemlenir. Bu gözlemlemeler bebeğin tüm sağlığı ile ilgili bilgileri verebilir.
Bazı durumlarda anne ya da bebeğe de bağlı olarak rahim içerisinin iyi beslenememesi, rahmi besleyen damarların tam performansta çalışmaması, içeride kan dolaşımının yavaşlaması, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyotik sıvı oranının yetersiz kalması gibi durumlarda bebek sağlığında sorunlar oluşabilir. Bu gibi durumlar tıbbi literatürde stress (distress) olarak isimlendirilir. Test sonucunun bu sorunu göstermesi durumunda doktorların acilen müdahale etmesi gerekir. Sorunun çözülememesi ya da anne rahminin bebeğin ihtiyacı olan ortamı sağlayamaması durumunda erken doğum anne karnında kalmasından daha iyi olabilir. Anne karnında kalması ya da erken doğum yapılmasına karar veren test NST’dir.
NST Yorumlaması Nasıl Yapılır?
NST testi bebeğin kalp atış hızındaki anormallikleri ölçmeyi amaçlar. Eğer test sonucunda bebek kalp ritmi dengesiz ise bu bebeğin oksijen eksikliği çektiğini gösterebilir.
Bebeğin kalp atışları ölçümünde görünen dalgalanmalar olumludur ve doktorlar bu dalgalanmaları reaktif NST olarak değerlendirir.
Bazı durumlarda bebeğin anne karnındaki konumu, duruş pozisyonu ya da farklı sebeplerden oluşan hareket kısıtlanmaları NST’den doğru bir sonuç almasının önüne geçebilir. Bu tarz durumlarda Non-reaktif NST olarak adlandırılan test aşamasına geçilir. İçeride uyuyan bebek ses ile uyandırılır, hareket engelleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bebek pozisyonu uygun hale geldiğinde NST testi yapılır. Ancak bu işlemler bebeğin sağlığını riske atacak bir durum ise yapılmaz ve NST test sonucu alınamaz.